Drukmeting van de VPdrain

Gepubliceerd op 4 januari 2023 om 16:10

De narcose 

Super gek om te zeggen, maar ik deed de narcose vandaag eigenlijk. Het waren allemaal bekende gezichten in het OK. Wij kennen hen, en zij ons. "Hoe gaat het tegenwoordig met de narcose?", vraagt de anesthesist. "Vlotjes, zolang ik dichtbij ben en jullie niet te dicht komen met alles", antwoord ik met een glimlach. "Awel, dan gaan wij u laten doen mama!". Aarzelend neem ik het maskertje verbonden aan het apparaat met narcose-vloeistof vast. 

Mama, taxichauffeur, kinesist, psycholoog, verpleegster,... En nu dus ook anesthesist. Mama kan het allemaal. (Grapje natuurlijk). 

Ik vertel Mace een verhaaltje dat we naar de kermis gaan. We gaan balonnen blazen (zodat hij goed in en uit ademt) en daarna gaan we op de draaimolen. Op de draaimolen wordt hij dan draaierig van de narcose en valt hij in slaap. In het begin stribbelt hij een beetje tegen, maar wanneer hij doorheeft dat enkel mama hem aanraakt gaat hij mee in het verhaal.

Ookal staan we op dat moment in een relatief kleine ruimte met veel mensen, het voelt alsof enkel ik en Mace er zijn. Ze laten ons écht doen. Wanneer de assistent-anesthesist wil helpen om het masker vast te houden, merk ik dat hij op zijn vingers getikt word door zijn leidinggevende. "Laat ze maar doen". Mace zijn oogjes draaien weg, en ze helpen mij om hem te positioneren op de tafel met al die draadjes en kabeltjes. 

Vanaf Mace zich op een andere planeet bevindt komt de verpleging, dokter, anesthesist, neurochirurg en assistent-neuroloog terug dichterbij. Pas dan heb ik door met hoeveel we hier eigenlijk stonden. De verpleegster wil mij naar buiten begeleiden, maar ik laat verstaan dat ik liever blijf. Dokter de Vloo laat onmiddelijk horen dat ik van hem mag blijven. Ondertussen weten ze dat ik er rustig onder blijf. Deze procedure maakte ik al 3x mee met mijn hoofd praktisch OP de naald. Ik zet me een beetje aan de kant maar de anesthesist roept me dichterbij. "Kom er gerust bij hoor mama, je loopt niet in onze weg." Super lief. Erg blij dat ze hierin meegaan. 

De neurochirurg voert de procedure uit. Voor de derde keer wurmt zich een relatief dikke naald in het pompsysteem op zijn hoofdje, gelukkig merkt hij er absoluut niets van. De procedure zelf duurt hooguit een kwartiertje. Hij ontwaakt snel nadat het maskertje van zijn hoofd is. Het is weeral voorbij. Nu naar het verdict luisteren... 

Alweer een revisie 

De drukmeting laat jammer genoeg zien dat Mace weeral kampt met overdruk... Zo zo zo jammer. Een operatie volgt dus erg snel.  De huidige drain zit er nog maar in sinds 1 september 2022, 4 maand later en we zijn alweer een operatie in het inplannen... Mace'je toch... 

Toen ze me opbelden met de resultaten van de mri lieten ze me verstaan dat ze onmiddelijk zouden handelen. Toch blijkt dat niet waar. Het is super druk in het ziekenhuis, en er is geen enkele operatiezaal vrij. Dokter de Vloo legt uit dat hij Mace op de "spoedlijst" kan zetten, maar de kans dat we hier de hele dag zitten met een nuchter kind om dan te horen dat het toch niet gelukt is om een plekje te vinden is groot. Dat heeft weinig zin. We beslissen dan ook om Mace op de lijst te zetten voor vrijdag. Het is 10x aangenamer voor hem om vrijdagochtend nuchter binnen te komen en direct aan de beurt te zijn. Zo zijn we ook zeker dat het dokter de Vloo is die de operatie uitvoert, wat direct een geruster gevoel geeft. 

Aan de cyste komen ze voorlopig niet aan. Die verwijderen zou extreem veel onnodig risico met zich meebrengen. De chirurg legt uit dat hij nog maar 2x in heel zijn carrière iets gelijkaardig zag. Zeldzame situatie dus... Hij is dan ook erg voorzichtig in zijn uitspraken. Bij die 2 andere kindjes loste het cyste-probleem zich wel vanzelf op, wat me toch geruststeld. Het is sowieso afwachten. Bij de volgende mri bekijken ze de cyste opnieuw en herevalueren we de situatie. Zit de cyste er nog of is ze gegroeid dan bespreken we opties. 

 

Naar huis

We worden eerst naar de ontwaakzaal gebracht zodat Mace onder observatie kan ontwaken, maar ze hebben al snel door dat hij heel actief en heel wakker is. Ze bellen dan ook na een halfuurtje al naar het vervoer om ons naar boven te begeleiden. Boven in het daghospitaal moeten we wel nog een paar uurtjes blijven, maar Mace kan ondertussen spelen en rondrijden met zijn stepje dus dat scheelt. 

De assistent-dokter komt Mace nog een laatste keer onderzoeken en overloopt de planning voor vrijdag en de rest van het weekend. Wanneer alles duidelijk is mag de verpleegster zijn poortkatheter uitdoen en mogen wij richting huis rijden. 

Tot vrijdag, Leuven. We kunnen jullie kaarsjes en gekruiste vingers heel erg goed gebruiken dan, op een goede operatie en een vlot herstel. En dat die drain deze keer langer mee gaat, potverdorie!! 

Reactie plaatsen

Reacties

Christina Van Dijck
een jaar geleden

Veel sterkte lieve schatjes πŸ₯°
Ik duim zeker mee πŸ€πŸ€

R Van paassen
een jaar geleden

We zullen vrijdag aan jullie denken en duimen. Xx

Fanny Flumens
een jaar geleden

Veel sterkte, hier wordt geduimd
Vrijdag zal het kaarsje hier branden πŸ•―

Marie Cecile
een jaar geleden

Zal vrijdag duimen voor jullie!!! Toitoi

Isa
een jaar geleden

Veel sterkte en tof dat ze je er bij kon blijven. Mace is sterk alles komt goed. Kaars heeft hele dag gebrand. Vrijdag zal ze ook de hele dag branden veel succes

Karina Cardon
een jaar geleden

Kreeg bij het lezen spontaan koude rillingen en tranen in m’n ogen… wat ben jij toch een enorm sterke & toegewijde mama. Zo geweldig dat je dit allemaal helemaal zelf hebt gedaan om die oh zo flinke Mace’je zo comfortabel mogelijk te laten inslapen. Niet vanzelfsprekend voor de meesten, maar wel voor jou. WoW!
We blijven hard duimen voor jullie, echt wel. ✊🏼❀️

Linda
een jaar geleden

De kaarsje branden hier. De duimen zijn zeker gekruist. Dikke knuffel

Chris Beyers
een jaar geleden

Wat moet jullie kanjer toch allemaal doorstaan, maar hij doet het zo goed, zo'n flinke boy. En mama en papa zijn ook helden.
Vrijdag zal ook hier een kaarsje branden. En al die kaarsjes en duimen zullen hun werk doen. Ik denk aan jullie. X

Mieke
een jaar geleden

Goede moed, ik denk aan jullie πŸ‘πŸ‘πŸ‘

Brigitte Geheniau
een jaar geleden

Toitoitoi voor vrijdag.
Denk aan jullie 🀞🀞😘

Jill
een jaar geleden

Jullie zijn in gedachten. Ookal kennen we elkaar niet ..
Ik hoop uit de grond van men hart het allerbeste voor kleine Mace!!
Veel moed voor jou mama

fanny
een jaar geleden

We duimen zo zo zo erg voor morgen! We wensen jullie veel sterkte en duimen dat alles goed mag komen.

Frank Frederickx
een jaar geleden

Wij wensen jullie allen zoveel sterkte en wij duimen hier mee!